DİYABET HASTALIĞINDA ÖZEL BESLENME
- Diyabet bireyin yapılan öğün sonucunda; kan şekerinin yükselmesinden sonra yetersiz insülin alınımı ya da kullanımı durumlarına bağlı olarak kan şekerinin yüksek seviyede seyretmesi ve düşmemesi durumu gibi özetlenebilir. Diyabet (şeker) hastalığının birçok sebebi bulunmaktadır.
- Diyabet hastalığı doğuştan olabildiği gibi beslenmeye bağlı CRP'nin (C reaktif proteinlerinin) çalışma mekanizmasının bozulmasına, bireyde insülin direnci gelişmesinin kronikleşmesine bağlı olarak da gelişebilmektedir.
- Doğuştan olan Tip-1 DM diye adlandırdığımız diyabet türünde kişi insülin salgılayamaz fakat glukagon dediğimiz şekeri yükselten hormon gayet iyi çalışmaktadır. Buna bağlı olarak; kişinin vücuduna besin alındığında besinlerin içerisindeki makro besin değerlerinden kaynaklanan kan şekeri yükselmesi düşürülemez.
- Bu duruma sahip bireyler uzun etkili ve kısa etkili insülin kullanılarak kan şekeri optimum seviyelere indirilir. Diğer bir tür ise; genellikle beslenmeye bağlı olarak gelişen insülinin yetersiz salgılanması ya da insülinin yeterli salgılanıp yetersiz hücre içi alımı sonucu kullanılamaması durumudur.
- İnsülinin yetersiz salgılanmaya başlaması durumunda kişi Tip-2 DM olarak adlandırılır ve birey belli miktarlarda ilaç ve gerekli görülürse gece yapılan uzun etki insülin ile sürecine devam eder. Yeterli salgılanıp yetersiz kullanılması durumunda bu tür insülin direnci olarak adlandırılır ve vücutta insülin birikimi olur. İnsülin direncinin uzun vadeli görmezden gelinmesi ve beslenme programlarına uyulmaması sonucunda Tip-2 DM malesef kaçınılmaz bir durumdur.
- Peki bu üç türde diyabet hastalığının beslenme prosedürleri aynı mıdır?
Değildir. İnsülin direnci kırılarak birçok danışanımın kullandığı ilaçları bıraktık. Düzenli beslenme ile insülin direnci ortadan kalkar. Tip-1 ve Tip-2 Diyabet ise kendi içerisinde belli karbonhidrat sayımlarına ve belli makro besin öğelerine bağlı olarak hazırlanan beslenme prosedürlerine sahiptir. Danışanlarıma bu durumda karbonhidrat sayımını öğretiyorum. Görüşmelerimiz bir ders gibi geçiyor diyebilirim.
- Diyabet hastalığına sahip bireylerin haftada/ayda kaç kilo vermesi sağlıklıdır?
Kişilerin ağırlık kayıplarının kalıcı olmasını istediğim için önerim haftada 0.5-1.5 kg arasındadır. Ayda 2 kg- 6 kg civarında bir kilo kaybına denk gelmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki bu kayıplar kişinin o an ki ağırlığına, yaşam şekline, yaşına, cinsiyetine gibi birçok faktöre bağlıdır.
Kişiye özel beslenme programınızı oluşturmak veya öngörüşme yapmak istiyorsanız iletişim bölümündeki telefon numarası ve mail üzerinden bize ulaşabilirsiniz. Sağlıkla kalın.